Aloittavalla yrittäjällä on monta päätöstä tehtävänä yritystä perustaessa. Yksi tärkeimmistä on kirjanpidon järjestäminen. Yksinkertaistetusti kirjanpito tarkoittaa kaikkia yrityksen tulojen ja menojen kirjaamista ja tallentamista. Kuulostaa helpolta. Kirjanpidon järjestämiseen liittyy kuitenkin monia huomioon otettavia asioita. Tässä on muutamia tyypillisiä ajatuksia, jotka saattavat käydä aloittavan yrittäjän mielessä:

Teen kirjanpidon itse ja säästän

Aloittavalla yrittäjällä ei välttämättä ole vielä paljon tuloja ja jokaista menoa on mietittävä tarkkaan. Moni ajattelee säästävänsä 50-100 euroa kuukaudessa tekemällä kirjanpitonsa itse, mutta eivät välttämättä ajattele, mihin muuhun tuon saman ajan olisi voinut käyttää. Sinulla saattaa mennä 4-5 tuntia kuukaudessa kirjanpitoon ja vielä enemmän, mikäli vasta opettelet kirjanpitoa. Tuon saman ajan olisit voinut käyttää tehokkaammin ja tuottavammin tekemällä varsinaista liiketoimintaasi ja antaa kirjanpitäjän tehdä paperityöt paljon nopeammin ja kerralla oikein.

Kirjanpito-ohjelma hoitaa kaiken puolestani

Markkinoilla on lukuisia kirjanpito-ohjelmia ja erilaisia automatisoituja kirjanpitoratkaisuja. Sähköinen kirjanpito on toden totta helpottanut kirjanpitoa, mutta ne eivät aina itsenään ole paras ratkaisu. Oletko varma, että teet alusta pitäen kaiken oikein ja osaatko ottaa kaikki liiketoimintaasi koskevat lait huomioon? Monet joutuvat silti kääntymään tilitoimiston puoleen, kun verottajalta alkaa tulla selvityspyyntöjä ja homma on aivan solmussa. Siitä vasta kuluja syntyykin. Lisäksi automatisoitujen kirjanpito-ohjelmien peruskuukausimaksun päälle tulee usein erilaisia lisäkuluja, joten todelliset kuukausikulut ovat harvoin niin alhaisia kuin mainoksissa.

Anna ammattilaisen hoitaa ja stressaa vähemmän

Yrittäjän elämä voi olla melko stressaava jo ilman ylimääräisiä tehtäviä. Voit miettiä haluatko harteillesi lisäksi mietittäväksi aiheita kuten:

  • – Verovelvollisuus
  • – Alv-ilmoitukset
  • – Poistot, verovähennysprosentit, pienhankinnat
  • – Lakipykälät, velvollisuudet ja määräykset
  • – Edustuskulujen prosentit ja maksimimäärät,
  • – Matkakulut, kilometrikorvaukset, auton käyttö
  • – Raportit, analyysit ja vuosi-ilmoitukset
  • – Palkanlaskenta, työehtosopimukset ja yritysjärjestelyt
  • – Kirjanpitoaineiston säilytys
  • – Tilinpäätös ja mahdollinen rästikirjanpito


Kirjanpitäjän tehtävä on tietää nämä ja paljon enemmän. Voit toki opetella nämä ja selvitellä toimialaasi koskevat säädökset ja kirjanpitoa koskevat lakimuutokset, tai sitten voit ottaa puhelimen kouraan ja soittaa kirjanpitäjälle.

Enemmän kuin tilitoimisto 

Kirjanpitäjä on usein aloittavan yrittäjän tärkein kumppani heti alussa ja hyvän tilitoimiston avulla saat apua esimerkiksi yhtiömuodon valintaan, liikeideaan ja liiketoimintasuunnitelmaan. Tilitoimiston kanssa voi tehdä yhdessä yhtiön perustamispaperit ja sopimukset, miettiä vakuutukset ja mahdollisen rahoitustarpeen. Tilitoimiston kanssa voi myös kartoittaa tarvittavat taloushallintopalvelut. Tilitoimiston kanssa voi arvioida toimialasi kilpailutilannetta, rahoitusmahdollisuuksia ja sitä, millä tavalla yrityksesi voisi erottua muista alan yrityksistä.
Tieto ja osaaminen löytyy tilitoimistosta.


Rutiini Oy on 2013 perustettu nykyaikaisesti palveleva taloushallinnon osaajatalo. Haluamme kulkea mukanasi ja huolehtia siitä, että asiakkaidemme taloushallinto pysyy kunnossa. Olemme aina apuna, kun tarve ilmenee. Olipa sitten kyseessä jokin kirjanpitoasia, verotus, yritysosto tai yhtiön perustaminen, me neuvomme ja opastamme mielellämme kaikissa alaan liittyvissä kysymyksissä.


Jätä tarjouspyyntö, niin olemme sinuun yhteydessä: https://www.rutiini.fi/tule-asiakkaaksi/